Asbestrenovatie

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen (silicaten), die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Asbest is een natuurlijk product, die voornamelijk gewonnen wordt in Zuid-Amerika, Rusland en Canada. De vezels kunnen zo fijn zijn dat zij niet met het blote oog waar te nemen zijn.

Tot de jaren ’80 werd asbest veel gebruikt in gebouwen en woningen, vanwege bepaalde nuttige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend en bovendien goedkoop. Daarbij is het goed bestand tegen zuren, logen en hoge temperaturen. Zo werd asbest verwerkt in isolatie, cementplaten, golfplaten en vloerbedekking. Pas later kwam aan het licht dat asbest onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Vandaar dat asbest nu verboden is.

Golfplaattoepassingen

Men paste asbestcement in de vorm van golfplaten meestal toe als dakbedekking. Denk hierbij aan bijvoorbeeld schuren, fietsenstallingen, garages en soms ook als gevelbekleding. Zeer populair in de agrarische sector, bijvoorbeeld als dakbedekking voor stallen en schuren, maar ook inpandig als schotten. Van alle asbestcement golfplaten bevindt 70% zich op agrarische gebouwen.

Asbestcement golfplaten bestaan in diverse diktes en bevatten 10-15% chrysotiel (witte asbest). Dikke platen bevatten soms 2-5% crocidoliet (blauwe asbest).

Asbestverbod

Het verbod op asbesthoudende daken is voorlopig van de baan. De eerste kamer heeft het wetsvoorstel dat asbestdaken per 1 januari 2025 verbiedt dinsdag 4 juni 2019 weggestemd. Het is nog niet duidelijk of en wanneer er nieuwe regelgeving komt voor het verwijderen van asbestdaken.

golfplaat-1
golfplaat-2

Asbest eraf, duurzaamheid erop!

+Calculatie is steeds meer toegespitst op het regelen en begeleiden van de renovatie van asbesthoudende daken en gevels. +Calculatie kan het pakket in z’n geheel voor u regelen vanaf het verzorgen van het wettelijk verplicht gestelde asbestinventarisatierapport, de offerte voor het vervangen van de dakbedekking alsmede de gehele uitvoering hiervan. Hierbij werkt +Calculatie nauw samen met asbestverwijderingsbedrijven, dakdekkers en leveranciers van bouwmaterialen.

Wat het voor u enorm gemakkelijk maakt is dat +Calculatie in het totale proces hét aanspreekpunt is. Daarnaast krijgt u door het inschakelen van +Calculatie tijdig inzicht in de bouwkosten en komt u later niet voor ongewenste verrassingen te staan.

Zonnepanelen

Het renoveren van uw asbesthoudende dak is dé uitgelezen mogelijkheid om ook eens na te denken over zonnepanelen. Indien gewenst kunnen wij de levering én plaatsing van zonnepanelen op het vernieuwde dak voor u regelen.

Onze projecten

Klik hier om een overzicht van onze asbestrenovatie-projecten te bekijken.

Interesse?

Heeft u interesse in asbestsanering? Vul ons speciale aanmeldformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!